Den misstänkte 24-åringen ville bli av med sina tvångstankar, visar ett dokument som polisen hittat. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Misstänkte dubbelmördaren ville bli frisk från tvångssyndrom

Publicerad

I ett handskrivet brev beskriver den 24-årige mannen som är misstänkt för dubbelmordet i Mantorp sitt hälsotillstånd. Han vill bli fri från sina tvångstankar, skriver han.

Brevet hittades i den misstänktes bil tillsammans med ett kompendium om matvanor och hälsa.

I brevet skriver han att han trivs bra med sitt privatliv och att han drömmer om ett fast jobb och försörjning. Som motivation i livet nämner han en framtid med sin familj och pengar.

Önskar bli frisk

När han sedan beskriver sin hälsa uppger han att han inte har några större åkommor, men att han vill bli frisk från tvångsyndromet.

Mannen har under åren 2014-2016 vårdats för psykiatriska problem. Alla journaler om den misstänktes sjukdomsbild är sekretessbelagda, men enligt åklagare Helene Gestrin har mannen tvångsvårdats.

I utredningen finns förhör med en person som var delaktig i behandlingen av den misstänkte i samband med att han 2014 drabbades av en psykos. Den hörda kvinnan berättar vad hon minns från tiden då mannen var under behandling. Hon har arbetat inom psykiatrin i många år.

Den första bedömningen visade att den nu 24-årige mannen inte led av psykos utan av tvångsproblematik. I förhöret förklarar den vårdanställda att tvångstankar är tankar som kommer och som den drabbade inte kan påverka. De kan även yttra sig i att saker måste göras på ett visst sätt.

”Var rädd för att skada andra”

Kvinnan berättar också att hon minns att den åtalade var rädd för att han skulle skada någon annan och att han skulle handla på sina impulser att skada.

– XX fick bilder av att skada andra personer vilket han inte ville göra, berättar den vårdanställda.

I slutet av 2014 gjordes en ny bedömning av mannen. Då ansågs att det fanns misstanke om psykossymptom. Mannen skrevs då in.

Efter medicinering och behandling minns den vårdanställda att mannen vid de sista träffarna innan utskrivning ljugit om sin medicinering och att han inte ska ha tagit sin medicin. Vid ny läkarkontakt fanns dock inga symptom på psykos utan bara svaga tvångstankar. Kvinnan säger att han vid utskrivningen gav intryck av att må bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet