Dubbelmordet i Mantorp. Kammaråklagare Helen Gestrin (andra bilden fr vä) och försvarsadvokat Henrik Lindblom är på plats. Foto: SVT

Rättegången om Mantorpsmorden – en sammanfattning

Publicerad

På tisdag fortsätter rättegången mot den mordmisstänkte 24-åringen. Då är det dags för vittnen och den misstänktes anhöriga att kliva in rättsalen.

I tisdags inleddes rättegången mot en 24-årig man från Jönköpings län. Han misstänks ha mördat ett äldre par utanför Mantorp i juni 2017.

Efter det brutala dubbelmordet – nu inleds rättegången

Dubbelmordet i Mantorp

Åklagare Helene Gestrin inledde förhandlingen med sin sakframställan där hon menade att 24-åringen brutalt mördat paret genom att tejpa deras ansikten och sedan skära av deras halsar.

Misstänkte nekar till tejpning av mördade paret

Under onsdagen lade försvarsadvokat Henrik Lindblom fram sin framställan där han menade att 24-åringen är oskyldig till morden. Dock erkänner den misstänkte att han varit på platsen och att han tagit ut pengar från kvinnans konto ur en bankomat i Borensberg.

Anhöriga till mordoffren vittnade

Berättade med egna ord

I torsdags berättade 24-åringen själv vad som hänt. Han menade då att de varit tre personer på platsen och att han tvingats utföra vissa handlingar.

Hör misstänkte dubbelmördaren. ”Jag dödade dem inte”

Nästa vecka hörs 24-åringens sambo

På tisdag återupptas förhandlingen och flera vittnen ska då höras i rätten.

På onsdag har försvaret kallat 24-åringens sambo och svåger till vittnesförhör. De ska höras angående deras kännedom om den kontakt som 24-åringen menar han haft med mannen som han säger tvingat honom att följa med till Mantorp.

Sambon har i polisförhör tidigare sagt:

”Xx hade berättat att han skulle träffa den här mannen som han skulle hjälpa med arbetet, på parkeringsplatsen vid xx i xx någon gång mellan 09.00 11.00 på söndagförmiddagen den 11 juni. Xx säger att efter att xx ätit frukost tillsammans med familjen i xx så lämnar han vid 11-tiden. Xx säger att vem den här mannen var som xx skulle träffa, vet hon inte. Hon känner bara till att han heter xx i förnamn. På fråga vad han heter i efternamn och mer uppgifter om den här mannen, så vet inte xx mer än just hans förnamn, xx. Xx berättar spontant att den här xx är en man som xx hjälpt tidigare. Xx har vid ett antal tidigare tillfällen agerat chaufför åt den här xx.

På frågan om hur många tidigare tillfällen den handlar om som xx har arbetat åt xx, så funderar hon något och säger ” jag har för mig om att det handlar om tre.” Xx får frågan när det var första tillfället som xx arbetade åt xx säger hon ” det vågar jag inte svara på”. Hon ombeds ändå försöka i vart fall ungefärligt precisera när det kan handla om. Xx funderar något och säger att samtliga tre tillfällen som det handlar om så det har skett i vart fall efter att sonen föddes.”

På onsdag 7 mars väntas också slutpläderingar. Torsdag 8 mars och måndag 12 mars är uppbokade som reservdagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet