Hör 24-åringens egna ord i rätten Foto: Ulf Persson

Hör misstänkte dubbelmördaren: ”Jag dödade dem inte”

Uppdaterad
Publicerad

Två andra män var med vid dubbelmordet i Mantorp. Det påstår den misstänkte 24-åringen när han i dag själv fick prata i rätten. Han säger också att han inte var kvar i huset när paret mördades.

– Jag har blivit hotad och gjort det här enbart för att jag blivit tvingad, säger den misstänkte som är orolig för att familjen ska råka illa ut om han säger för mycket.

Enligt vår reporter på plats verkar han samlad och talar klart och tydligt.

Dubbelmordet i Mantorp

Två andra män var med i Mantorp

I tingsrätten i dag berättade han om en man som kommit hem till honom helgen innan morden och sagt åt honom att köpa saker, bland annat en keps, en soft airgun och en kniv.

24-åringen ska tidigare ha utfört uppdrag åt mannen. Denne hade tatueringar som avslöjade att han tillhörde en kriminell organisation. Den misstänkte vill inte ge namn eller mer detaljer eftersom han ”inte vill säga något som kan leda till en identifikation.”

– Det är ju på grund av hotbilden. Han vill ändå berätta så mycket att han kan rentvå sig själv, men han kommer inte bidra med någon identifikation av de här personerna, säger Henrik Lindblom, försvarsadvokat.

Den misstänkte berättar att han innan morden mötte upp den andra mannen och ytterligare en man. Tillsammans åkte de till gården i Mantorp. En av de andra knackade på och kvinnan öppnade.

– Inte i min vildaste fantasi trodde jag att det skulle leda till det som hände.

Lämnade kvar de andra utan bil

Medan den andre mannen och den misstänkte gick in i huset stannade den tredje kvar utanför.

24-åringen berättar om att han fick instruktioner om att tejpa paret över munnen och ögonen. Paret avtvingades koder till bankkort, därefter ska han ha åkt till en Bankomat i Borensberg för att hämta ut pengar. Sedan åkte han hem till sin familj.

På åklagarens fråga säger han att han aldrig reflekterade över att han lämnade kvar de två andra utan någon bil.

”När jag lämnade huset var de vid liv”

Dagen efter mötte han männen, han lämnade över en mobil de använt för att hålla kontakt, men han fick behålla pengarna. Varför funderade han inte på.

Först när han senare såg en kvällstidnings löpsedel förstod han att paret blivit mördat.

– Jag är hundra procent säker på att när jag lämnade huset var de vid liv. Jag dödade dem inte, säger han.

– Samtliga uppgifter som han lämnat de första tre timmarna är helt nya, är det så att han berättar om några uppgifter som går att kontrollera eller verifiera så kommer jag att återuppta förundersökningen i den delen för att göra utredningsåtgärder men än så länge har inga sådana uppgifter framkommit, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Hur trovärdig bedömer du hans berättelse så här långt?

– Jag får återkomma till trovärdigheten i slutet av förhöret kanske och framförallt vid pläderingen, säger Helene Gestrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet