Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Westerberg diagnostiserades med cystisk fibros när han var tre år. Efter dagens besked strålade han av glädje. Foto: Carl Larsson/SVT

”En glädjens dag” – medicin mot cystisk fibros ingår nu i högkostnadsskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen tog TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutet att läkemedlen Kaftrio, Kalydeco och Symkevi ska ingå i högkostnadsskyddet. Medicinerna är mycket dyra och det har gjort att patienter tidigare har smugglat dem från våra grannländer.

Dagens besked togs emot med mycket stor glädje bland dem som lider av cystisk fibros.

– Det är en glädjens dag. Jag är nästan lite i chock, säger Markus Westerberg.

Han är idag 34 år och fick sin diagnos när han var 3 år. Han beskriver sjukdomen så här:

Norrköping

– Det bildas väldigt mycket segt slem i lungorna. Det suger åt sig bakterier och i princip lider jag konstant av små lunginflammationer.

”Värdebaserad prissättning”

I dagens besked från TLV står bland annat följande:

”TLV:s uppdrag är att utvärdera om läkemedlen har ett rimligt pris i förhållande till nyttan av behandlingen där både förbättringar i livskvalitet och livslängd beaktas. Det kallas värdebaserad prissättning och innebär att varje företag som har ett bra läkemedel ska få betalt efter hur mycket nytta patienten får av behandlingen.”

Pigg och normal

– Man är konstant inflammerad, trött och får hela tiden behandla med starka intravenösa penicillinsorter. Andningsgymnastik två gånger om dagen.

– Jag har inte haft råd att köpa den här fruktansvärt dyra medicinen. Jag hoppas och tror att dagens beslut betyder att jag kommer få vara frisk, slippa annan medicinering...att jag kan få känna mig pigg och som en normal människa.

Hör Markus Westerberg beskriva glädjen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet