Foto: @c0c0bello/Instagram

Försökte misshandla Åkesson – en greps

Uppdaterad
Publicerad

En man har gripits misstänkt för att ha försökt misshandla Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i samband med partiledarens besök i Norrköping.

Det var vid 10.30-tiden som mannen springande ska ha försökt ta sig fram till partiledaren genom att försöka forcera avspärrningarna vid Sverigedemokraternas torgmöte i Hörsalsparken i Norrköping.

Dessförinnan kunde han dock stoppas av polis.

– Han ska ha uppgett att hans syfte var att misshandla Åkesson, säger Östgötapolisens presstalesperson Fredrik Kliman till SVT Östnytt.

Flera avlägsnades

Den misstänkte mannen, som inte ska ha haft något tillhygge, greps och fördes till polisstationen i Norrköping.

Enligt polisens uppskattning befann sig cirka 300 personer i Hörsalsparken och ”viss ordningsstörning” skedde.

Redan före mötet fick flera personer avvisas till en annan stadsdel. En var enligt polisrapporten ”rejält stökig”, någon annan spottade mot polisen.Fredrik Kliman har ingen uppfattning om någon särskild grupp låg bakom attackerna.

Åkesson: ”Det är allvarligt”

Jimmie Åkesson kommenterade vid lunchtid händelserna via Twitter:

”Den här valkampanjen har – tyvärr – börjat som förväntat. Vänsterextremisterna förnekar sig inte. Det är allvarligt”, skriver han.

Åkesson kritiserar också polisens hantering.

”Det var ingen bra insats. Extremister tilläts stå och gapa under hela mötet. Det är tråkigt för de väljare som vill lyssna för att bilda sig en uppfattning om de olika partiernas budskap inför valet om tre veckor”, löd en kommentar från SD-ledaren.

”Ger SD draghjälp”

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) uttryckte på måndagen kritik mot motdemonstranternas agerande.

”Hot är hot och våld är våld oavsett politiska förtecken. Därför blir jag förbaskad när några försöker förvägra SD ha torgmöte i Norrköping och attackerar Åkesson. Att detta dessutom ger SD draghjälp gör mig ännu mer frustrerad”, skriver han på sin Facebooksida.

Fler torgmöten

Under eftermiddagen arrangerade Sverigedemokraterna också torgmöten i Linköping och Motala, som en del av en landsomfattande turné inför valet till Europaparlamentet.

Polisens uppdrag är se till att dessa sammankomster, som har beviljats tillstånd, ska kunna hållas.

– Insatsen fortsätter. Vi har ett stort antal poliser på plats för att säkra att sammankomsten ska kunna genomföras, säger Fredrik Kliman.

Polisberedskap

Polisen i Östergötland samarbetar med Säkerhetspolisen i ärendet.

– Det finns beredskap om det skulle bli större ordningsstörningar, säger Fredrik Kliman.

Vid lunchtid hölls Sverigedemokraternas möte på Lilla torget i Linköping. Strax dessförinnan spärrade polisen av ett område från Göran Dyks gata till torget.

Flera personer, de flesta i 20-årsåldern, fick avlägsnas från platsen på grund av ordningsstörning.

Kastade ägg

Östnytts reporter på plats i Linköping rapporterade att cirka 150 personer var på plats vid torgmötet, varav ett 30-tal protesterade högljutt.

Dessa bevakades av ett 15-tal uniformerade poliser och flera civilklädda poliser från Säpo.

Strax efter klockan 13 blev det stökigt på Sankt Larsgatan/Göran Dyks gata. Flera personer kastade ägg mot Jimmie Åkessons bil och polisen tvingades att tillfälligt spärra av Sankt Larsgatan.

Några minuter senare hade dock situationen lugnat ned sig och avspärrningen kunde hävas.

Fem omhändertagna

Fem personer i övre tonåren omhändertogs efter äggkastningen och fördes till polisstationen för vidare utredning.

Enligt polisen kunde Åkesson vid 13.15-tiden lämna Linköping, efter att först ha tvättat bilen.

Nästa anhalt för partiledaren var Stora torget i Motala. Den sammankomsten uppges ha förflutit lugnt och inga incidenter rapporteras från polis på plats.

Hör Jimmie Åkesson kommentera dagens protester i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.