Visa alla (2)
Visa alla (2)

En möjlig ljusning är i sikte för sjön Yxern

Publicerad

Företrädare för Linköping- Västervik- och Vimmerbykommun, och Länsstyrelsen träffades under torsdagen och beslutade göra både en kortsiktig förstudie och en långsiktig studie av sjön.

– Sjön ska inte regleras som det skett, utan det ska vara en naturlig avrinning eller en ny vattendom, säger Tino Åberg som är närboende granne med Yxern och med i den lokala älvräddargruppen.

– Och vad jag förstod av dem som var med på mötet, så var Linköping positiv till det.

En möjlig ljusning i sikte

Redan i somras försökte Vimmerby och Västervik att få ett möte med Linköping.

– Men Linköpings kommun har inte ansett sig ha tid förrän nu, säger Tino Åberg som är mycket positiv till att de träffats.

SVT Nyheter Öst har under hösten granskat hur Linköpings eget bolag Tekniska Verken tappat vatten ur sjön, trots sjunkande vattennivå.

Enigt Vimmerby – Västervik

– Det är positivt att de har haft möte och tappningen måste upphöra. Där är Västervik och Vimmerby helt eniga, sjön inte ska regleras – punkt slut, säger Tino Åberg.

Nu ska Linköpings kommun diskutera med sitt eget energibolag Tekniska Verken.

– Men jag är såpass luttrad att jag inte tar ut någon seger i förskott, säger Tino Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet