Ny vattendom kan rädda Yxern

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Mark- och miljödomstolen i Växjö att det blir en ny vattendom för sjön Yxern. Den innebär förändrade vattenregleringsbestämmelser under en treårsperiod.

Tekniska verken i Linköping har kraftverk som påverkar sjöns vattennivå och har kritiserats kraftigt för hur man skött vattenregleringen i sjön. Förra året nästan kollapsade sjön då man tog så mycket vatten att vissa delar blev helt torrlagda.

Tino Åberg bor vid Yxern och har fört en lång kamp för sjön.

Vattenkraften dränerar

Är Yxern räddad nu?

– Nej, det är den inte. Det här är bara en deldom som ska gälla under tre år.

Men det är ett steg på vägen?

– Ja, för nu får man tre år på sig att diskutera farm en slutgiltig lösning på hur man ska komma till rätta med den här problematiken. På det här sätten kan vi inte fortsätta

Tekniska verken anser sig vara nöjda med domen.

– Den gamla vattendomen från 1938 behövde förnyas och vi är glada och lättade över Mark- och miljödomstolens tillfälliga dom. Jag tycker att både vi och kommunerna tagit ansvar i en svår fråga, och beslutet från Mark- och miljödomstolen innebär att parterna nu i lugn och ro kan jobba fram en långsiktig lösning för Yxern, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet