Sjön Yxern

Ljusare framtid för Yxern

Uppdaterad
Publicerad

En förstudie om sjön Yxern kan vara ett steg för att få en ny vattendom. Tekniska verken i Linköping har kraftverk som påverkar sjöns vattennivå.

Sjön nästan kollapsade förra året, enligt Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun. Så mycket vatten togs ut ur sjön att vissa delar blev torrlagda. Det är Kalmar läns största sjö, men eftersom den bitvis har långgrunda stärnder så påverkar vattenuttag sjön på ett väldigt tydligt sätt.

– Det har varit väldigt stor opinion för att det ska hända någonting, säger Lindberg till SVT Nyheter Öst.

Vattenkraften dränerar

Förstudie – ett steg på vägen

Nu är det ändring på gång. En förstudie har gjorts av ett konsultföretag på uppdrag av Västerviks kommun, Vimmerby kommun och Tekniska verken i Linköping.

– Det här är ett steg på vägen. Vi är jättenöjda med det här resultatet, säger Gun Lindberg.

Förstudien föreslår att regleringsdammen i sjön rivs. På det sättet blir det ett mer naturlikt vattenstånd i sjön och djur kan passera mellan Yxern och Yxeredsån.

Ny vattendom är målet

Målet är att få till stånd en ny vattendom med tillstånd att riva regleringsdammen, men det kan ta lång tid. Under tiden föreslår den nya studien att den befintliga vattendomen ska omprövas för att få tillfälliga villkor. Detta skulle vara en möjlighet att minska tappningen av vatten från sjön och vattenflödet innan en ny vattendom blir klar.

De inblandade kommunernas mål är att lämna in en ansökan om omprövning av den befintliga vattendomen innan sista juni. Vimmerby kommun har redan beslutat sig för detta. Västerviks kommun väntas ta beslut vid kommunstyrelsens möte 19 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet