Engelska mynt från vikingatiden funna vid utgrävning i Linghem. Foto: Peter Zetterlund, Arkeologerna.

Spännande myntfynd utanför Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Linghemsbor har haft Englandskontaker redan under vikingatiden. I ett dike i jorden i utkanten av Himna Storgård i Linghem utanför Linköping har ett spännande myntfynd gjorts i sommar.

I början av sommaren undersökte Arkeologerna i Linköping Storgården och vid bytomtsgränsen nere i ett dike gömde sig ett mynt i från England. Myntet är viktingatida och är tillverkad i början på 1 000-talet.

– Det är fantastiskt! Det är inte så vanligt att hitta silvermynt i Östergötland, berättar Katarina Sköld, som är en av arkeologerna som hittade mynten, för SVT Nyheter Öst.

Ovanligt fynd

Enligt Katarina Sköld lång silvermyntet, som är av typen Aethelred II-mynt tillverkade av myntmästare AEthelric i Oxford under perioden 1003-1009, löst i jorden och det är ovanligt för den här sorten.

– Lösa mynt av den här typen har bara hittats fyra gånger tidigare i Sverige, säger Katarina Sköld.

Har tappats

Teorin är att silvermyntet i Linghem tappats på marken inom en 30-årsperiod efter att de tillverkats på 1 000-talets början.

– Runt 2 000 engelska mynt av den här sorten har plockats upp ur den svenska jorden hittills men då har de legat tillsammans med större skatter, säger Katarina Sköld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.