Eon:s regionchef Björn Persson beskriver nattens elavbrott i klippet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och SVT

Eon:s regionchef: ”Jag har inte varit med om ett liknande åskoväder”

Publicerad

Vid två tillfällen under natten mot torsdagen slocknade hela Norrköping. Eon:s regionchef Björn Persson säger sig aldrig tidigare varit med om ett åskoväder som drabbat elförsörjningen så kraftigt. 77 000 strömavbrott inträffade i Östergötland.

Men bland alla de avbrotten kan dölja sig kunder som drabbats flera gånger. Cirka 40 000 kunder blev av med strömmen.

De första områden i länet som drabbades var kring Kisa och södra Linköping. Nästa våg av åska och blixtar slog till mot den östra länshalvan. Västra länsdelen drabbades däremot knappt alls.

Norrköping

Norrköping svart två gånger

Två gånger slogs hela Norrköpings elnät ut. Där drabbades de flesta av två ungefär halvtimmeslånga strömavbrott.

– Vi hade ett problem i en station i Vrinnevi som gjorde att vi hade ett förlängt avbrott i Hageby, Navestad och Smedby. Men det kanske inte så många märkte eftersom det var mitt i natten, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Vad som låg bakom elavbrotten berättar Björn Persson i klippet ovan.

Eon har sedan igår tagit in extra bemanning för att klara av situationen.

– Det är fortfarande kunder som är utan ström. Och det kommer säkerligen ta hela dagen innan alla har återfått elen.

Oväder även idag

SVT:s meteorolog Per Stenborg meddelar att ”Gårdagen var årets hittills åskrikaste dag i landet med totalt 29 000 blixtar. Även om det kommer åska även i dag blir det troligen inte lika mycket.”

Även under eftermiddagen idag förväntas åsk- och regnskurar i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet