Foto: Karin Ahlgren/SVT

Erica forskar i Bergmans bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Ingmar Bergmans bibliotek på Fårö har stått intakt sedan han gick bort för tio år sen. Tusentals böcker trängs längs hyllorna i det som var hans bibliotek. Men i hans böcker finns en del av hans historia som fram tills nu varit mer eller mindre okänd.

I många av böckerna har han gjort anteckningar och understrykningar och forskaren Erica Norman Arver har tillbringat månader i hans bibliotek för att komma honom lite närmare.

– Han har lämnat sina spår och sina anteckningar i böckerna. Han skriver i marginalerna. Han stryker under i texten och gör utropstecken. Man ser verkligen vilken intensiv dialog han har haft med vissa av författarna, säger Erica Norman Arver.

Skrev under med signatur

Hon är litteraturvetare, men har också läst psykologi och det är utifrån de båda kunskapsområdena hon tagit del av Ingmar Bergmans anteckningar.

– Ibland känns det nästan som att jag vill ta ett steg tillbaka för att det blir lite för privat, säger hon.

Erica plockar fram böcker och visar på en del av hans anteckningar. På någon boksida har han skrivit ”Allt är egentligen ett stort sjujävlars nu” och så har han valt att skriva under med sin egen signatur – IB själv – efter påståendet.

På någon annan boksida har han skrivit ”Varför drabbas jag ej av några frestelser numera?”.

Erica Norman Arver känner att många av de anteckningar som Ingmar Bergman gjort i sina böcker bottnar i hans nyfikenhet.

”Ett kulturarv som saknar motstycke”

I biblioteket finns Ingmar Bergmans fåtölj kvar. Och där får ingen sitta. Men bredvid den, i en annan fåtölj, har Erica Norman Arver suttit och läst och försökt förstå mer om honom.

– Det här är ju kulturhistoria, det här är ett kulturarv som saknar motstycke i Sverige, säger hon.

Ericas forskning är egentligen bara påbörjad. Erica säger att hon har mycket arbete kvar att göra. Samtidigt hoppas hon att hon där i biblioteket ska hitta Ingmar Bergmans dolda självbiografi.

TV: Erica forskar i Bergmans bibliotek

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.