– Jag är inte särskilt överraskad. Vi har ju sett kvartalsrapporten och den är ju inte direkt lysande. Och redan då talade förtagsledningen om besparingar, säger John Agefjäll, Unionens klubbordförande på Ericsson i Linköping.
– Men eftersom vi inte har inlett några förhandlingar så vet vi ingenting om vilka avdelningar eller personer som kommer att drabbas, säger han.
I Linköping omfattar varslet 120 jobb, nästan 10 procent av personalen på knappt 1 300 personer.
– Hur många det slutligen blir vet vi först någon gång efter nyår, tror John Agefjäll.
Lindvall inte oroad
Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Paul Lindvall (M), är inte orolig vare sig för de varslades eller för Ericssons framtid i staden.
– Det är naturligtvis tråkigt om 120 anställda måste sluta på Ericsson i Linköping, men vi tror ändå att de har goda förutsättningar att snabbt hitta nya jobb i Linköpings expansiva näringsliv. Många av våra företag inom IT och högteknologi har svårt att finna arbetskraft, säger Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping i ett uttalande.
Inom alla personalgrupper
Förutom varslet 1550 tjänster, planerar Ericsson dessutom att minska antalet konsulter och andra anställda med korttidskontrakt. Ericsson kommer att hålla en presskonferens om nerdragningarna klockan 13.
– Det som händer i vår omvärld styr vi inte över. Det vi kan kontrollera själva som företag är våra kostnader, därför är det oerhört viktigt att vi hela tiden ser över dem, säger Tomas Qvist, personalchef för Ericsson i Sverige, till TT.
Neddragningarna sker inom alla personalgrupper, såsom försäljning, administration, forskning, produktion och tjänsteleveranser, enligt pressmeddelandet. Bland affärsområdena är det främst nätverksdelen som drabbas.
– Vi är ett världsledande företag på en väldigt tuff marknad. För vi ska kunna fortsätta vara världsledande och kunna investera i vår forskning och utveckling tittar vi hela tiden över våra kostnader. Kostnader minskas inte bara genom personalnerdragningar, men ibland hamnar vi en situation där det inte går att undvika, säger Tomas Qvist.
Facket: Uppsägningar blir oundvikliga
Göran Appelqvist från akademikerfacket Sveriges Ingenjörer på Ericsson, säger att nerdragningarna inte kommer som någon överraskning eftersom det en tid varit känt att vissa delar av företaget är olönsamma. Enligt Appelqvist kommer det inte gå att klara en så här stor neddragning utan uppsägningar.
– Med en så här stor numerär kommer det inte gå med naturliga avgångar. Uppsägningar blir oundvikliga, säger Appelqvist.
Tusen jobb försvinner i Stockholm. I övrigt försvinner cirka 200 jobb i Göteborgsområdet, 40 arbeten i Borås, 50 i Karlskrona och 106 i Kumla. Dessutom görs sig telekombolaget av med 120 personer i Linköping, tio i Luleå, 15 i Lund och 13 i Malmö.
De enda orter som klarar sig där Ericsson har verksamhet i Sverige är Falun, Hudiksvall, Kalmar och Katrineholm.
Individuella besked i mars
Ericsson-aktien steg omedelbart efter beskedet, men föll sedan snabbt tillbaka och efter drygt tio minuter hade kursen sjunkit med ungefär 0,2 procent.
Individuella besked till de som berörs beräknas kunna ges i mars 2013, skriver Ericsson. Dessutom kommer antalet konsulter och visstidsanställda också att minskas avsevärt.
Den 30 september 2012 uppgick det totala antalet anställda i Sverige till 17 768.
Ericsson har verksamhet på följande orter: Borås (cirka 1 100 anställda), Falun (cirka 230), Göteborg – Lindholmen och Mölndal (cirka 2 200), Hudiksvall (cirka 300), Kalmar (cirka 20), Karlskrona (cirka 675), Katrineholm (cirka 400), Kumla (cirka 650), Linköping (cirka 1 300), Luleå (cirka 50), Lund och Malmö (cirka 100) samt Stockholm (cirka 10 800).