Bostadsminister Peter Eriksson (MP) träffade Östergötlands landshövding idag Foto: Martina Holmberg och Izabelle Nordfjell

Ministern nöjd med hur länet sköter strandskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att bygga vid vattnet är stort. Idag fick landshövdingarna kring Vättern träffa miljöministern och bostadsministern för att tala allvar om konflikterna mellan bostadsbyggande och naturvärden.

Länsstyrelserna har nyligen fått ett nytt uppdrag – nämligen att främja bostadsbyggandet i sina län. Samtidigt har de även ansvar för att se till att kommunerna sköter reglerna om strandskydd.

Myndigheten riskerar med andra ord att hamna i konflikt med sig själv: naturintressen mot bostadsbyggande. Men bostadsminister Peter Eriksson (MP) tycker snarare att det är en förutsättning för att få till en helhetssyn.

– Det är viktigt att klara båda uppgifterna. Det är inte bra om alla ser med bara ett öga.

Men för att kolla hur länsstyrelserna kring Vättern klarar balansen hade han och miljöminister Karolina Skog (MP) kallat landshövdingarna till möte i Stockholm idag.

Och Peter Eriksson tycker att Östergötland klarar sig bra, trots att man här inte använder de hårdaste strandskyddreglerna.

– Östergötland har valt att inte generellt utvidga skyddet till 300 meter utan går på 150. Det är en rimlig bedömning. Det finns också stora skyddade naturområden redan i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.