Eskilstuna – Aborter på flickfoster upprör KK-personal

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna är upprörda över att ha tvingats medverka vid aborter, där en kvinna två gånger i rad begärt och fått abort för att fostren i hennes mage var flickor.

Nu har deras klinikchef, Kaj Wedenberg vänt sig till socialtyrelsen för att få veta i vilken utsträckning han och personalen kan vägra att medverka till framtida aborter där det tydligt framgår att aborten begärts på grund av fostrets kön.

-Jag har arbetat inom gynekologin i 28 år och jag har bara varit med om att någon begärt abort på grund av fostrets kön en enda gång tidigare, säger Kaj Wedenberg till Östnytt.

Händelserna som upprörde personalen på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset inträffade 2007 och 2008. Vid första aborten begärde kvinnan att få ta fostervattenprov och könsbestämning. Trots att det inte fanns några medicinska skäl fick hon genomgå provet och fick då veta att det visade att fostret var friskt och att det var en flicka.

Kvinnan som har flera barn sedan tidigare, alla flickor, begärde då, och fick abort.

Något år senare var kvinnan åter gravid och vid en ultraljudsundersökning hos barnmorskan frågade kvinnan vilket kön fostret hade. Och barnmorskan som inte visste något omständigheterna vid den första aborten svarade att det var en flicka.

Samma dag beställde kvinnan läkarbesök för aborten, som genomfördes fyra dagar senare.

Kaj Wedenberg vill nu bl a veta vilken rätt, han och personalen som offentliga vårdgivare har, att hindra patienter med en annan värdering om kön, att få reda på fostrets kön. Om han och de andra i personalen rent av kan vägra att göra abort när de anser att det är fostrets kön som är orsaken till aborten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.