• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tingsrätten ska nu ta ställning till vilket straff mamman ska få. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Esmeraldarättegång återupptas – rätten ska ta ställning

Uppdaterad
Publicerad

Nu återupptas rättegången i Esmeralda-fallet i Norrköping där en treårig flicka hittades död i sina föräldrars bostad. Nu väntas tingsrätten ta ställning till vilket straff mamman ska få.

Fallet har fått stor uppmärksamhet, framför allt eftersom flickan tidigt var familjehemsplacerad, men knappt ett år innan sin död återvände hon till sina biologiska föräldrar.

Flickans föräldrar misstänktes tidigt i ärendet, men pappan dog under oklara omständigheter i häktet. Mamman åtalades misstänkt för mord i första hand och för grovt vållande till annans död i andra hand.

Tingsrätten ska nu bestämma straff

I juni kom tingsrätten fram till att det framkommit övertygande bevisning för att mamman av oaktsamhet vållat flickans död. Sedan dess har hon genomgått en rättspsykiatrisk utredning, som visade att hon inte är psykiskt sjuk. Frivården har också genomfört en personutredning av mamman. Utredningen blev klar tidigare i veckan och där konstaterades att mamman bör få skyddstillsyn, något hon själv motsatte sig.

Tingsrätten ska nu ta ställning till vilket straff mamman ska få. Den som gjort sig skyldig till oaktsamhetsbrottet vållande till annans död kan dömas till mellan ett och sex år i fängelse om det bedöms vara grovt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet