Treåriga Esmeralda hittades död i hemmet. Mamman dömdes till åtta års fängelse för dråp av Göta Hovrätt. Foto: Privat/SVT

Esmeraldas mamma överklagar till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-åriga kvinna från Norrköping som av Göta hovrätt dömdes för dråp på sin treåriga dotter Esmeralda överklagar domen till Högsta domstolen, HD.

Mamman yrkar på att hon ska frias från dråp, samt de utdömda skadestånden till Esmeraldas bröder. I andra hand vill hon att HD rubricerar om gärningen till vållande till annans död och att påföljden mildras.

Mammans försvarsadvokat Emelie Righammar har tidigare sagt till SVT att domen skulle överklagas och under tisdagen diariefördes handlingarna hos HD.

Försvaret: Viktigt för rättstillämpningen

Som skäl till att målet ska ges prövningstillstånd yrkar försvaret i första hand på att det är viktigt för rättstillämpningen att HD ”klargör hur en tilltalads kunskaper om omständigheter i målet ska bedömas när dessa uppgifter har framkommit under en tid då den tilltalades psykiska hälsa varit dokumenterat mycket dålig, och då uppgifterna inte styrks av övrig bevisning”.

I andra hand att det är viktigt att HD ”prövar frågan om hur en förälders garantansvar påverkar det faktum att ett barn avlider efter en olyckshändelse som medfört skada; om det överhuvudtaget ska bedömas som ett oaktsamt eller uppsåtligt dödande som någon har att ansvara för, och om det ska det – hur det ska rubriceras”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad försvarsadvokat Emelie Righammar tycker om hovrättens dom Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet