Foto: Privat/Måns Båth, SVT

Esmeraldafallet: Hovrätten dömer mamman till åtta års fängelse för dråp

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren dömdes Esmeraldas mamma till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död. Tingsrättens dom överklagades av båda parter och nu under måndagen föll hovrättens dom – mamman döms till fängelse i åtta år för dråp.

Under måndagen meddelar Göta hovrätt att man ändrar tingsrättens dom. Esmeraldas mamma döms till fängelse i åtta år för dråp. Hovrätten beslutar också att mamman ska häktas och vara kvar i häkte tills fängelsestraffet kan verkställas.

Mamman hade garantansvar

Hovrätten skriver i domen att man kommit fram till att mamman hade det som kallas ”likgiltighetsuppsåt” till att flickan skulle dö. Åklagaren har lyckats bevisa att mamman, när händelsen inträffade, var likgiltig inför att dottern skulle avlida till följd av att hon inte såg till att flickan fick vård, står det i domen. 

Hovrätten skriver vidare att mamman har en garantställning i förhållande till sin dotter – därför kan hon hållas straffrättsligt ansvarig för att inte ha sett till att flickan fick vård. 

Enig hovrätt

Enligt en presskonferens under måndagseftermiddagen framgick det att rätten var enig i att ändra tingsrättens dom, enligt hovrättslagmannen Niklas Rundberg.

När det gäller de övriga åtalspunkterna gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten. Brott mot griftefriden och synnerligen grov misshandel ogillas. Men mamman döms för narkotikabrotten på samma sätt som i tingsrättens dom. Hovrätten anser det inte styrkt att flickan skulle ha fått narkotika i sig även vid tidigare tillfällen.

– Omständigheterna är speciella. Den tilltalade orsakade inte skadan så barnet avled och hon har inte heller eftersträvat det. Vår bedömning är att mamman orsakat dotterns död genom underlåtenhet att agera, säger Magdalena Davidsson, hovrättsråd vid presskonferensen.

F.v: Per Christensen, hovrättsråd, Niklas Rundberg hovrättslagman och Magdalena Davidsson hovrättsråd vid rättegången under måndagen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Död under sängen

Det var i januari förra året som Esmeralda, tre år, hittades död i ett bylte under sängen hos sina biologiska föräldrar. Knappt ett år innan sin död hade hon återvänt till de biologiska föräldrarna – innan dess var hon familjehemsplacerad i Vadstena.

Stor uppmärksamhet

Fallet väckte stor uppmärksamhet under förra året. I februari 2020 avled pappan i häkte till följd av sitt missbruk och mamman dömdes i somras till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död, en dom som överklagades av både försvar och åklagare. 

Fallet har även fått andra konsekvenser:  I höstas fick bland annat socialnämnden i Norrköping svidande kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för hur nämnden hanterat flickans ärende och i våras presenterades en rad lagförslag under namnet ”Lex Lilla hjärtat”.

Hovrätten valde under måndagen även att höja skadestånden till Esmeraldas två bröder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet