Foto: SVT/privat

Lex ”Lilla hjärtat”: Vill kunna drogtesta föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen presenterade regeringens utredare sina förslag på en lex ”Lilla hjärtat”. Syftet är att stärka principen om barnets bästa när tvångsvård ska upphöra – och undvika nya tragiska fall likt det med den treåriga flickan i Norrköping.

Ett av förslagen ger myndigheterna rätt att begära drogtest från vårdnadshavare.

Det är Charlotte Lönnheim som har haft i uppdrag att ta fram konkreta förslag till en lex ”Lilla hjärtat”, som socialminister Lena Hallengren (S) benämnde det när utredningen presenterades i slutet av april förra året.

– Vi behöver en bättre och tydligare lagstiftning för att se till att det som hände Lilla hjärtat inte händer igen. Nu ska utredningens förslag skickas på remiss och sedan ska vi ta fram de skärpningar som behövs, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Treåriga Esmeraldas död

Beslut om drogtest

Enligt ett av förslagen ska socialnämnden kunna besluta att en vårdadshavare eller förälder ska lämna drogtest vid umgänge och inför prövning av om vården ska upphöra. Socialnämnden föreslås dessutom få en ökad uppföljningsskyldighet efter avslutad LVU-vård.

I preomemorian föreslås också att socialnämndens skyldighet att överväga om vårdnadsöverflyttning tidigareläggs.

Nu ska förslagen skickas ut på remiss till myndigheter, kommuner, regioner och organisationer.

Här är förslagen:

1. Lagen föreslås skärpas kring vad som ska krävas för att en pågående LVU-vård ska kunna upphöra. Enligt förslaget ska en socialnämnd inte få besluta att vården ska upphöra förrän de omständigheter som föranledde vården har förändrats på ett ”varaktigt och genomgripande” sätt

2. Lagbestämmelserna kring flyttningsförbud föreslås skärpas. Socialnämnden ska enligt förslaget bli skyldig att alltid överväga det.

3. Socialnämnden föreslås också kunna besluta att en vårdnadshavare eller förälder ska lämna drogtest vid umgänge och inför prövningen av om vården ska upphöra.

4. Socialnämndens skyldighet att överväga om vårdnadsöverflyttning tidigareläggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet