Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. I februari hittades hon död hemma hos sina biologiska föräldrar. Foto: Privat.

Tragedin i Norrköping: Esmeralda blev bara tre år gammal

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2020 hittades flickan Esmeralda död i en bostad i Norrköping. Hon var familjehemsplacerad sedan sin födsel, men hade sedan knappt ett år flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar.

Det var i april 2016 som Esmeralda föddes. Redan vid förlossningen väcktes oro bland personalen över hur flickans pappa agerande. Han ska ha varit hotfull och bland annat inhalerat sin egenmedhavda lustgas på avdelningen. Det framgår av dokument som SVT Nyheter Öst har tagit del av.

Bara någon vecka efter förlossningen omhändertogs Esmeralda, enligt LVU, lagen om vård av unga. Flickan placerades sedan i familjehem hos Melinda Jacobs i Vadstena. 

Esmeralda stannade i sitt nya familjehem i drygt två år och under tiden dömdes den biologiska pappan till fängelse. Men han kom ut och ordnade sedan ett fast arbete.

Esmeraldas mamma och pappa fick ytterligare ett barn och efter det börjar paret strida för att få tillbaka flickan. Samtidigt kom mammans tonåriga barn, som varit LVU-placerad en tid, tillbaka till hemmet.

Kammarrätten gav föräldrarna rätt

Våren 2018 avslog socialnämnden i Norrköping föräldrarnas begäran. Beslutet överklagades, men under sommaren samma år sa även förvaltningsrätten nej till de biologiska föräldrarna. Några månader senare ändrade dock kammarrätten beslutet.

Rätten ansåg att de biologiska föräldrarna ordnat upp sina liv. Det gjorde även treåringens juridska ombud – och Esmeralda fick bryta upp från familjehemmet i Vadstena för att flytta hem till sina biologiska föräldrar. Våren 2019 folkbokfördes flickan på mammans adress.

I julas fick socialnämnden i Norrköping en orosanmälan om den lilla flickan, men bedömningen blev att flickan mådde bra. En månad senare hittades hon död i hemmet i Norrköping.

Föräldrarna greps strax därefter, men efter några veckor avled pappan i häktet. Enligt Kriminalvården tydde inget på att det rörde sig om ett självmord. Både polisen och Kriminalvården utreder händelsen.

Mamman har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning där hennes psykiska tillstånd har utretts. Nu får hon vård på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena och är misstänkt för att ha vållat sin dotters död, samt två fall av grov misshandel av flickan.

Kan bli lagändring

Häromdagen skulle Esmeralda ha fyllt fyra år och det tragiska fallet har rönt stor uppmärksamhet, både i Norrköping och i hela landet. Med bakgrund av fallet har flera politiker från de flesta partier sagt att något liknande aldrig får hända igen.

Både riksdag och regering har dessutom dragit igång utredningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet