Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Treårig flicka dog hemma – socialtjänstens internutredning klar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en treårig flicka hittats avliden i sitt hem i Norrköping den 30 januari startade socialkontoret en utredning enligt rutinen för lex Sarah för att utreda om man brustit i sin handläggning. Nu är den internutredningen klar.

– Det här har varit en intern utredning av oss själva för att se om vi ska göra en lex Sarah-anmälan. Det ser vi inte att vi behöver göra idag utifrån vad utredningen kommit fram till, men Inspektionen för vård och omsorg kan vara av en annan åsikt och i så fall välkomnar vi det, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköping, i ett uttalande.

”En oerhört tragisk situation”

På juldagen gjordes det en orosanmälan gällande flickan till socialkontoret. Redan samma kväll gjorde socialtjänst och polis ett besök på adressen. På annandagens eftermiddag var man där igen och fick då träffa treåringen och föräldrarna.

I utredningen skriver man att treåringen ”bedömdes av socialsekreterarna ha en till synes nära relation med mamman, upplevdes inte underviktig eller avstängd. Däremot beskrevs pappan som stressad under hembesöket”.

Efter det gjordes det inga uppföljande hembesök. Den 30 januari hittades hon död.

– Det är utifrån en oerhört tragisk situation som vi valde att starta den här utredningen tillsammans med våra kunniga kollegor på vård- och omsorgskontoret. Vi kommer nu att se över rutiner och säkerställa alternativa kontaktvägar till samverkanspartners. Vi kommer också att tydliggöra arbetssätt för att hantera den påverkan tidigare kännedom i ärenden kan ha på handläggningen, säger Yvonne Thilander.

Utredningen har funnit brister som handlar om att man inte följt de rutiner som finns och att kontakten med barnavårdscentralen blivit fördröjd. Men dessa brister ska inte ha kunnat förhindra det inträffade, enligt utredningen.

Ville ha flickan kvar i familjehemmet

Flickan omhändertogs våren 2016 när hon bara var några dagar gammal. Enligt vården hade hon abstinens vid födseln och enligt de sociala myndigheterna led båda föräldrarna av psykisk ohälsa och missbruk.

Våren 2018 avslog socialnämnden i Norrköping föräldrarnas begäran om att få tillbaka flickan. Föräldrarna överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Där hävdade föräldrarna och ett antal vittnen att de hade fått ordning på sitt liv.

Socialnämnden stred för att flickan skulle få bo kvar i familjehemmet och förvaltningsrätten dömde enligt nämndens önskemål.

Föräldrarna överklagade till kammarrätten i Jönköping, som gjorde en ny bedömning och dömde enligt deras vilja. Våren 2019 folkbokfördes flickan på mammans adress. Den 30 januari 2020 hittades hon död.

Pappan dog i häktet

När den treåriga flickan hittades avliden hade hon legat död i mer än ett dygn i bostaden. Flickans föräldrar greps och häktades sedan misstänkta för grovt vållande till annans död.

Söndagen den 16 februari hittades pappan död i häktet av oklar orsak, ett ärende som är under utredning av Kriminalvården och polis.

De rättsmedicinska undersökningarna av flickan och pappan är ännu inte klara. Mamman har hela tiden nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet