Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör socialdirektör Yvonne Thilander kommentera utredningen av ärendet med den döda treåriga flickan Foto: Tobias Holmqvist/SVT

3-årig flicka dog i hemmet – socialtjänsten utreds

Uppdaterad
Publicerad

Den treåriga flicka som den 30 januari hittades död i en bostad i en av Norrköpings centralare stadsdelar hade tidigare varit omhändertagen efter beslut av socialnämnden. Nu utreder man om det begåtts några fel i hanteringen av ärendet.

På juldagen gjordes det en orosanmälan gällande flickan till socialkontoret. Redan samma kväll gjorde socialtjänst och polis ett besök på adressen. På annandagens eftermiddag var man där igen. Efter det gjordes det inga uppföljande besök.

Socialkontorets hantering av ärendet utreds enligt lex Sarah och av personal från vård- och omsorgskontoret.

– Vi har som rutin att utreda om något tragiskt, som det här, inträffar. Vi vill titta på om vi har gjort allt rätt, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköping.

Vad kan konsekvensen bli om ni hittar att ni gjort fel?

– En konsekvens kan bli att vi måste tydliggöra rutiner, eller att vi måste anmäla oss själva och ber Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) komma in och fortsätta granska.

Ville att flickan skulle bo kvar i familjehemmet

Flickan omhändertogs våren 2016 när hon bara var några dagar gammal. Enligt vården hade hon abstinens vid födseln och båda föräldrarna led av psykisk ohälsa och missbruk.

Våren 2018 avslog socialnämnden i Norrköping föräldrarnas begäran om att få tillbaka flickan. Föräldrarna överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Där hävdade föräldrarna och ett antal vittnen att de hade fått ordning på sitt liv.

Socialnämnden stred för att flickan skulle få bo kvar i familjehemmet och förvaltningsrätten dömde enligt nämndens önskemål.

Misstänkta för grovt vållande till annans död

Föräldrarna överklagade till kammarrätten i Jönköping, som gjorde en ny bedömning och dömde enligt deras vilja. Våren 2019 folkbokfördes flickan på mammans adress. Den 30 januari 2020 hittades hon död.

Efter att flickans kropp hittats så anhölls och häktades föräldrarna misstänkta för grovt vållande till annans död. Pappan hittades död i häktet under söndagen den 16 februari, dödsorsaken är i nuläget okänd.

Mamman är fortsatt misstänkt och om hon senare döms i domstol så ska hela ärendet utredas av Socialstyrelsen enligt lex Bobby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet