Se när ”UFO-husen” landar på kajen i Norrköping Foto: Sandra Virro

”Flygande tefat” har landat i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag dök en ovanligt futuristisk syn upp i Norrköpings hamn. En pråm lastade av två speciella skapelser på kajen. De har fraktats från Gävle och ska vidare till Linköping.

Två vita, ovala ”UFO:n” flöt sakta in på en pråm i Norrköpings hamn under förmiddagen. De är helt gjorda i plast och kommer från 60-talet. Det är så kallade Futurohus som tjänat som mättorn på ett skjutfält utanför Söderhamn. Det ena är på väg till Flygvapenmueet i Linköping där det ska få fungera som en konferenslokal.

– Vi tycker att det är så pass unikt så att det kommer att locka andra typer av besökare till museét, berättar Mikael Parr, chef för Flygvapenmuseet i Linköping, för SVT Nyheter Öst.

UFO-hus

Se mer: UFO-hus plockas ner

Influerade av månfärder

Futurohuset är en mycket speciell skapelse. I slutet av 60-talet skapades det av den finske arkitekten Matti Suuronen. Det var en ultramodern futuristisk sportstuga i plastmaterial istället för timmer. Husen var influerade av den tidens vurm för månfärder och tanken om en framtid med familjens eget flygande tefat. Husen är åtta meter i diameter och cirka fyra meter höga.

Det finns bara 60 Futurohus och de är spridda över hela världen och har blivit kultförklarade.

Den svenska försvarsmakten köpte två av husen och satte dem på 14 meter höga torn. Där har de fått fungera som mättorn när man övat raketskjutning och bombfällning från flygplan.

Du kan bli med UFO-hus

I våras plockades de gigantiska skapelserna ner då de inte längre användes.

– Först skulle husen rivas. Men då insåg någon på Fortifikationsverket att här fanns ett kulturhistoriskt värde och att man inte kunde riva husen hur som helst, berättar Tommy Stenberg som är projektledare för flytten av Futurohusen på Fortifikationsverket.

Det ena huset lades ut till försäljning och det andra huset ville Flygvapenmuseet i Linköping ta över. Fortifikationsverket tror att man kan få mellan 250.000 och 2,5 miljoner kronor för det andra huset. Men innan försäljning ska det restaureras i Norrköping. Försäljningen kommer troligen att påbörjas i början av hösten.

– För en eventuell visning är det mer centralt och bättre i Norrköping än på skjutfältet utanför Söderhamn, säger Tommy Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UFO-hus

Mer i ämnet