Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om kommunens beslut i klippet. Foto: August Askbom/SVT

Ett koldioxidneutralt Linköping inom räckhåll innan 2025

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun gick ut hårt 2011. Tills 2025 skulle staden vara koldioxidneutral. Med tre år kvar visar kommunen att den är på god väg att nå målet.

På fredagens pressträff i Linköpings stadshus presenterades positiva siffror angående den koldioxidneutralitet som kommunen siktar mot tills 2025. En försiktigt positivt Muharrem Demirok (C) menar att kommunen är på god väg att nå det högt satta målet.

– Ett sådant här tufft klimatmål både sporrar och inspirerar i det fortsatta arbetet. Målet om att bli koldioxidneutrala har legat som en plattform för allt arbete som vi gör i kommunen, och nu kan vi se att ett sådant här arbete ger resultat, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Viktigt med samarbete

Linköpings kommun har minskat nettoutsläppen med 35 procent sedan 2009 och miljöstrateg Caroline Kristensson menar att alla aktörer i kommunen behöver ta sitt ansvar för att målet ska nås.

– En enskild aktör kan inte nå de här målen ensam. Kommunen ska se till att det är möjligt, näringslivet med deras drivkraft behövs och medborgarna kan bidra på sitt sätt, säger Caroline Kristensson.

”Nu gäller det att öka tempot”

För att nå målen kommer kommunen fortsatt att arbeta för energieffektiviseringar och klimatsmart elproduktion och de positiva siffrorna motiverar kommunen att lägga i en högre växel.

– Det här resultatet sporrar oss. Det visar att arbetet vi gjort ger oerhört positiva resultat. Nu gäller det att öka tempot ytterligare för målet är inom räckhåll men det kräver att vi kanske ökar takten här på upploppet, säger Muharrem Demirok (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet