Foto: SVT

Mycket arbete innan Linköping når sitt klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Listan att beta av är lång för Linköpings kommun innan klimatmålet är uppfyllt. Målet är att kommunen ska vara klimatneutral år 2025.

Att lagra koldioxid i marken och att lagra värme och kyla, också i marken, det är något av vad Linköpings kommuns politiska majoritet vill göra för att nå kommunens egan klimatmål, att vara klimatneutral år 2025.

Knepet för att nå målet är att få alla kommunens verksamheter och alla kommunens bolag att tänka ordentligt på hur man kan minska koldioxidutsläppen.

– Vi måste få alla att gå åt samma håll och driva samma linje, säger det ansvariga kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

– Målet om att vara koldioxidneutralt 2025 är det överordnade målet för hela Linköpings kommun, fortsätter han.

Kritik finns

Det finns också kritik mot hur satsningen har presenterats. Miljöpartisten Rebecka Hovenberg skriver i sociala medier att det till stor del handlar om gamla idéer och beslut, som packats om och presenteras som en ny satsning. Även Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet, menar att det inte verkar vara särskilt mycket nya pengar i den satsning som presenterades av kommunens politiska majoritet för några dagar sedan.

Satsning på många olika områden

Förutom lagring av koldioxid och att lagra värme och kyla i marken så vill kommunen satsa på vindkraftverk, solpaneler, kollektivtrafik och förbättrade förhållanden för cykeltrafik. Med tanke på all den flygverksamhet som bedrivs runt Linköping blir det svårt att bygga vindkraftverk i stora delar av kommunen. Istället engagerar sig Linköping i vindkraft på andra håll i landet, exempelvis i värmländska Sunne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet