Foto: SVT

Forskare: Ett bra steg på vägen men det räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

”Linköpings kommuns klimatsatsning, som presenterades härom dagen, är i och för sig bra, men den är långt ifrån tillräcklig”, säger Björn-Ola Linnér, professor på Linköpings universitet.

Linnér har inte hunnit lusläsa informationen om satsningen på tre miljarder kronor, men säger att det egentligen inte verkar vara så mycket nya pengar det handlar om. Beslut har redan tagits under flera år av de olika politiska konstellationer som styrt Linköping.

– Det är oklart hur mycket nya pengar det är, säger Linnér till SVT.

Klimatkrisen

– Det som är bra är att det markerar att oavsett vilken majoritet vi har så finns det en politisk uppslutning bakom att det behövs stora satsningar på den klimatomställning, som klimatutmaningarna innebär, fortsätter han.

Mer pengar behövs

Tre miljarder kronor kan låta mycket, men Björn-Ola Linnér menar att det behövs mycket mer pengar. Istället bör man, enligt honom, se satsningen som en bekräftelse på att gamla satsningar och idéer får fortsatt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet