Maria Ahlin från Changing Attitudes Foto: SVT

Maria arbetar för att minska porrkonsumtionen

Uppdaterad
Publicerad

Finns det en porrskadad generation idag? Ja, vissa menar att det gör det. Maria Ahlin och Harry Skärlund är några av dem som anser att ungas porrkonsumtion idag kan vara skadlig.

Maria Ahlin är föreläsare och ordförande i organisationen Changing attitudes, som jobbar för att minska pornografikonsumtionen och förhindra de attityder och andra faktorer som leder till sexköp. Hon har även medförfattat en bok om ungas porrkonsumtion idag.

– Många ungdomar som tittar på mycket porr berättar om ett slags beroende. Att det är väldigt svårt att sluta. Sen finns det också forskning på att det här kan påverka våra attityder.

Studerat forskning i ämnet

Maria Ahlin har studerat och sammanställt en hel del forskning gjord i ämnet. Forskning, åstadkommen av bland andra Magdalena Mattebo och Max Waltman vid Uppsala respektive Stockholms universitet, som bekräftar att högkonsumtion av porr påverkar människors attityder.

– Det finns forskning som styrker att man skulle kunna bli mer sexuellt aggressiv, att den statistiska sannolikheten för sexköp ökar, att man i större grad anammar det vi kallar för våldtäktsmyter. Alltså till exempel att kläder spelar roll; att den som klär sig utmanande förtjänar att bli våldtagen, och så vidare, berättar Maria.

Kan leda till dålig självkänsla

Harry Skärlund, som jobbar med den ideella stödorganisationen ”Under Kevlaret” för unga män, stämmer in i resonemanget:

– Jag tror absolut att man kan dra liknelser till det som har hänt i höst med #metoo och sexuella övergrepp. Att män får för sig att vi har rätten att köra på det här sättet och inte fråga så mycket frågor. För det gör de ju aldrig i porren, eller hur?

Harry tror också att porrkonsumtion kan leda till dålig självkänsla, prestationskrav och skönhetsideal hos många ungdomar.

– Det blir ju någonstans dina första idéer om vad sex är, särskilt om det börjar i så ung ålder. Jag tror också att det formar vad du tänder på mycket. Det finns ju många som vill testa och prova på det de har sett på film. Sen det här med skönhetsideal och skyhöga prestationskrav, det mår väl ingen bra av?

Se hela tv-inslaget i kvällens sändningar eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.