Hör när ungdomar diskuterar porrens lättillgänglighet och hur det påverkar deras liv. Foto: SVT

Ungdomar oroliga för porrens påverkan

Uppdaterad
Publicerad

”Jag kan hämta min mobil och inom femton sekunder så har jag porr framför mig,” säger 16-åriga ”Elisabeth”.

Att porren idag via mobiltelefoner och internet har blivit extremt lättillgänglig för unga är nog inget nytt. Men frågan är vad som egentligen händer med de ungdomar som snubblar över pornografiskt innehåll redan i väldigt ung ålder?

De östgötska ungdomar som SVT Nyheter Öst har träffat menar att porr idag nog kan vara skadligt. Att det vid överdriven konsumtion kan få konsekvenser, såsom skönhetsideal och skeva föreställningar om vad sex är och hur det ska gå till.

– Man kan nog bland annat få komplex över sin kropp. Att man i porren ser att det bara är en viss kroppstyp som får njuta av sex, och så kanske man ser på sig själv och tänker att jag ser ju inte ut sådär. Det kan nog leda till ätstörningar och andra sjukdomar, tror ”Elisabeth”.

–Jag kan hämta min mobil och inom femton sekunder så har jag porr framför mig,” säger 16-åriga ”Elisabeth. Foto: SVT

”Negativ samhällskultur”

Lättillgängligheten men också nyfikenheten är de två främsta orsakerna till att unga idag söker efter porr, enligt dem själva. Men sökandet efter porr kan också bero på att skolan idag har, vad ungdomarna anser, en bristande sexualundervisning.

Ungdomarna tror också att för mycket porr redan i ung ålder kan späda på någon slags negativ samhällskultur.

– Om det finns förväntningar på att något ska gå till på ett visst sätt och i en viss utsträckning och då det inte uppfylls naturligt, så tror jag att det nog finns de som kan ta till medel för att se till att det gör det, säger Oscar.

Se hela tv-inslaget i kvällens sändningar eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.