– Jag har upplevt att alla har varit nöjda i läget som är nu, säger Nils Hillerbrand (MP) Foto: SVT

”Ett väldigt konstruktivt möte”

Uppdaterad
Publicerad

De tre kommuner Linköping, Västervik och Vimmerby hade möte om sjön Yxern. Ett konstruktivt och bra möte med enighet om vad som ska göras just nu, menar Linköpings kommunalråd Nils Hillerbrand (MP).

Varför behövs det ytterligare en utredning, är det inte ganska uppenbart vilket skick sjön är i?

–Vi var eniga om att vi behöver göra en första inledande förstudie över vilka alternativ som finns för att komma vidare med en långsiktig lösning, säger Nils Hillerbrand (MP).

Vad är det som ska utredas?

– Vi måste titta på vad är mest framkomligt. Man kan till exempel tänka sig att man gör en omprövning av den befintliga vattendomen och ändrar tappningen till en nivå som de allra flesta tycker är bättre och som miljön tillåter.

Ett annat alternativ skulle vara det man kallar för en utrivning, alltså man river ut den damm som finns och får till ett naturligt flöde, säger Nils Hillerbrand (MP).

Är du som miljöpartist nöjd med den kortsiktiga lösningen som ni har kommit fram till nu?

– Någon bättre lösning kan jag inte se att vi kan få till stånd och jag har upplevt att alla har varit nöjda i läget som är nu. Därför är det glädjande att vi har kunnat lösa den här akuta situationen med en visserligen tillfällig lösning, men med några års sikt framöver, säger Nils Hillerbrand (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet