Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Vogel Rödin letade efter Paris och hittade sjutton stycken – bara i Östergötland. Följ med på en resa till ett av Östergötlands Paris. Foto: Hedvig Nittve/SVT/pressbild

Eva letade efter ”Paris” i Östergötland – hittade 17 platser

Publicerad

En dröm om att resa till Paris, en pandemi och inställda planer. Det var starten för Eva Vogel Rödins utställning ”Jag letar efter Paris” som tog henne genom Östergötland i jakten på den franska huvudstaden.

– Jag fick ett stipendium för att resa till Paris, men så kom pandemin, säger konstnären Eva Vogel Rödin.

Hon bestämde sig för att ändå resa till Paris och började leta i gamla kartor, arkiv och kyrkböcker för att hitta Paris i Östergötland.

– Först hittade jag sju platser och det kändes ju överkomligt men när jag hade letat klart hade jag hittat 17 platser.

Både Kinda, Valdemarsvik och Mjölby har sina egna ”Paris”, platser som någon gång namngavs efter huvudstaden. Eva Vogel Rödin har besökt, fotograferat och nystat upp historien om alla platserna. Ofta har det någon gång legat ett torp eller stuga där som nu har förfallit.

Fram till den 27 juni visas utställningen i Kisa utställningshall, därefter kommer den gå att se i Motala och därefter i Valdemarsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.