EWK-priset till Liv Strömquist

Uppdaterad
Publicerad

Serieskaparen Liv Strömquist får EWK-priset 2013.

Priset tilldelas tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda.

I år går det till tecknaren, satirikern och debattören Liv Strömquist, med motiveringen:

”Liv Strömquist har med sin konst satt samhällets fördomar och maktspel i strålkastarljuset. Hennes drastiska och direkta bilder har lockat en ny publik och visar på den politiska konstens genomslagskraft och förmåga att utvecklas. Tack vare djupet och hettan i sitt engagemang är Liv Strömquist också en folkbildare och debattmotor. Liksom EWK har Liv Strömquist förmågan att ladda sin konst med en mångfald av tankar som inte lämnar någon oberörd.”

Priset delas ut av EWK-sällskapet, som bildades 1993 med syfte att sprida kunskap om EWK och om den politiska illustrationskonsten. EWK-muséet är en del av Arbetets Museum i Norrköping.

Ewert Karlsson (1918-2004) föddes i Mogata, som numera ingår i Söderköpings kommmun. Han utsågs vid flera tillfällen till världens bästa politiska tecknare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.