Allt fler vill ha en afrikansk pygméigekott som husdjur Foto: Fanni Ohlin Dahl, TT

Exotiska sällskapsdjur – fem saker du bör veta

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Jordbruksverket har det blivit vanligare att folk vill ha mer ovanliga sällskapsdjur, till exempel afrikanska pygméigelkottar och flygpungekorrar. Men vad gäller egentligen?

Vilka djur får man inte ha?

Det är inte tillåtet att hålla apor, rovdjur eller rovfåglar som sällskapsdjur. Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap.

Vem bestämmer?

Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska anstalt och Naturvårdsverket bestämmer om en art är lämplig att hålla som sällskapsdjur. Det bedöms från fall till fall. Den som vill skaffa ett mer ovanligt sällskapsdjur bör kontakta länsstyrelsen.

Utrymmeskrav

Eftersom de exotiska djuren inte är anpassade till att vara sällskapsdjur kan de bli stressade av att vara i bur. Därför krävs större utrymme för de här djuren. Reglerna hittar du i Jordbruksverkets Föreskrifter om djurhållning i djurparker.

Vad är straffet för den som bryter mot reglerna?

Straffet kan bli allt från böter till upp till två års fängelse.

Skyddade arter

EU-regler styr handel med djur och växter inom unionen, samt export och import från länder utanför EU. Det finns en lista över arter som är förbjudna eller kräver tillstånd för att handla med. Reglerna gäller både levande och döda djur och växter.

En lista med djur som är förbjudna att köpa och sälja hittar du här.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.