Foto: Polisen

Djurplågeri i rätten – hade kajman hemma

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar rättegången i Norrköpings tingsrätt mot den 24-årige man som haft en glasögonkajman hemma i en lägenhet och åtalas för djurplågeri.

24-åringen menar att allt är överdrivet och förnekar att han gjort sig skyldig till djurplågeri.

Ihoptejpade käkar

Det var en lördagseftermiddag i juli förra året som larmet kom till polisen om att en man gick omkring med en glasögonkajman i Vasaparken i centrala Norrköping.

Kajmanens käkar var ihoptejpade och reptilen förvarades ”i en väska utan tillgång till vatten, rätt temperatur och således i en miljö som utsatt djuret för onödig stress”, skriver åklagaren i åtalet.

Glasögonkajmanen var ett ungdjur, mellan 50-60 centimeter lång och vägde ungefär 2,5 kilo. Foto: Polisen

24-åringen hade kajmanen som ett husdjur hemma i sin lägenhet ”i ett utrymme där djurets tillgång till bland annat vatten inte varit förenligt med dess behov”.

En glasögonkajman ska enligt Jordbruksverkets bestämmelser ha tillgång till 4,5 kvadratmeter stor och 40 centimeter djup vattenyta där vattnets temperatur minst ska hålla +20 grader.

Tvingades avliva

Glasögonkajmanen omhändertogs vid händelsen av myndigheterna och lämnades till Tropicarium vid Kolmården. Där fick den fått mat och husrum. Men tyvärr blev man sedan tvungen att avliva djuret.

– Vi har försökt att få andra djurparker i Sverige och Europa att ta hand om den, men det finns inget intresse, sade Kalle Melkersson, reptilansvarig på Tropicarium.

24-åringen förvarade kajmanen i en bowlingväska när han var ute och rastade den. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.