Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt och lektor vid Uppsala universitet. Foto: Privat

Expert: Kommunen kommer inte kunna stoppa NMR

Publicerad

Region Gotland vill använda den kommunala vetorätten för att stoppa Nordiska motståndsrörelsen, NMR, från att hålla tal under Almedalsveckan nästa år. Men Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt, menar att vetorätten inte kan användas i det här fallet.

Tekniska nämnden i Region Gotland vill använda sitt kommunala veto och säga nej till att låta NMR tala under den kommande Almedalsveckan genom att hänvisa till säkerheten. Enligt nämnden avstod många föreningar från att delta under den gångna politikerveckan på grund av rädsla för NMR och för att polisen inte kunde garantera deras säkerhet.

Men kommunen kan inte lägga in sitt veto när det handlar om ordning och säkerhet. Det är en polisiär fråga, anser en expert på området som vi har talat med.

– Det är polisen som ska garantera att det är ordning och säkerhet. Det är alltså polisens ansvar och inte kommunens, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt och lektor vid Uppsala universitet.

Polisens ansvar

Det är alltså polisen, myndigheten som får in ansökningar om att använda offentliga platser, som ska säkerställa att ordning och säkerhet upprätthålls. Kommunen kan endast lägga in sitt veto när det handlar om hur den offentliga platsen används, exempelvis om planteringar kan ta skada vid en konsert eller om en stadsbild kan påverkas estetiskt.

Ingrid Helmius tror att kommunens försök att lägga in sitt veto handlar snarare om en markering.

– Jag tror att kommunen blev förbannad efter kritik från Stefan Löfven och Annie Lööf eftersom det här inte är deras ansvar. Nu tänker kommunen säga nej, det kommer att överklagas och det hela kommer att avgöras i domstol.

Kommunen kommer få ett nej

Enligt Ingrid Helmius kommer en domstol besluta att kommunen inte har rätt att säga nej.

– Rent rättsligt kan kommunen inte göra annat än att föra dialog med polisen och uppmärksamma de på problemet. Om polisen själva säger att det är farligt att komma till en plats så undrar man varför de gav tillstånd från första början, säger Ingrid Helmius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.