Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland vill stoppa nazistiska Nordiska motståndsrörelsen – med vetorätt

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland vill stoppa Nordiska motståndsrörelsen, NMR, med hjälp av den kommunala vetorätten från att hålla tal på politikerveckan nästa år.

Att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fick tillstånd att använda offentlig plats i Visby under årets Almedalsvecka beskrevs som ett ”misstag” av gotländska politiker.

För att det inte ska upprepas kommer de att försöka lägga ett kommunalt veto. Det beslutade tekniska nämnden i Region Gotland på onsdagen.

– Det finns inget annat sätt. Vi kommer att göra allt vad vi kan, för vi vill inte ha dem hit. Det är förödande för Almedalsveckan att organisationer och föreningar inte vågar komma hit, säger nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

Utretts sedan sommaren

Sedan i somras har det utretts vad som kan göras. Att porta enskilda grupper är olagligt, har juristerna meddelat. Inte heller kan man hänvisa till de definitioner av terrororganisationer som den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har tagit fram.

I grund och botten råder den grundlagsstadgade objektivitetsprincipen – myndigheter ska behandla alla lika. Men enligt ordningslagen har kommuner möjlighet att lägga in sitt veto mot att polisen utfärdar tillstånd.

– I och med att NMR får tillstånd så finns det många föreningar som inte vågar komma, som avstår och som är rädda. Det begränsar yttrandefriheten för andra, det är ett argument som vi kommer att använda, säger Tommy Gardell.

– När till och med polisen råder föreningar att åka hem, när de inte kan garantera deras säkerhet.

Kan också överklagas

Almedalsveckan arrangeras av de åtta riksdagspartierna, men det är Region Gotland som upplåter mark att hyra och polisen som utfärdar tillstånd.

I år fick NMR hyra mark i Visbys hamn, men de var inte en del av det officiella programmet. Deras tillstånd överklagades, men överklagan avslogs av förvaltningsrätten.

Även ett kommunalt veto kan dock överklagas. Gotlandspolitikerna vill att frågan tas upp på en högre nivå.

– Inför Almedalsveckan, när det gick upp för alla att de fått hyra mark, fick vi kritik från partiledare som Stefan Löfven och Annie Lööf som tyckte att vi gjort fel. Men vi kan inte göra något åt att lagstiftningen gör att det blir fel, säger Tommy Gardell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer