Hör drabbade i härvan kring Hotell Du Nord. Boris Topic och Robin Jern Foto: SVT

Polisanmälningar och krav på miljonbelopp – hotellhärvan i Linköping växer

Uppdaterad
Publicerad

De som köpt bostadsrätter i det gamla hotellet Du Nord i Linköping, riskerar att förlora miljonbelopp. Detta eftersom det inte finns tillstånd att bo i rummen permanent.

Hotellet Du Nord såldes 2013 för att bli bostadsrätter. 2014 bjöds rummen i hotellet ut samtidigt som en bostadsrättsförening bildades. Vad köparna av hotellet och ledamöterna i bostadsrättsföreningen förbisåg var att söka bygglov inför förändringen.

Först 2016 upptäckte Linköpings kommun att bostadsrättföreningen hade bildats och att det gamla hotellet användes för bostäder, då hade samtliga lägenheter sålts och några av dem dessutom flera gånger. Utan bygglov betraktades lägenheterna inte som bostäder utan som hotellrum.

Den nya styrelsen i bostadsrättsföreningen och en privatperson har polisanmält dem som bildade föreningen. Men deras advokat menar att hans klienter handlat i god tro.

”Det är en sorts bedrägeri”

Boris Topic krävs på 1 250 000 kronor av de som han sålde sin förra bostadsrätt till. En lägenhet som inte fick säljas vidare som bostadsrätt eftersom den fortfarande var ett hotellrum. Nu har han polisanmält den första styrelsen i bostadsrättsföreningen.

– Det är ett sorts bedrägeri av den första styrelsen i bostadsrättsföreningen, säger Boris Topic.

– Möjligheten att han ska få tillbaka pengar är i stort sett obefintlig, säger experten på bedrägeriprevention Anders Björkenheim.

Se mer hur härvan drabbat de inblandade i klippet ovan.

God tro

De tidigare ägarna som nu beskylls för bedrägeri har gjort sig oanträffbara. SVT Nyheter Öst har sökt dem via telefon och mail, men har blivit hänvisade till deras advokat.

– De har handlat i god tro, säger juridiska ombudet för några i den första styrelsen, advokat Ingmar Grönvall.

Han menar att de förra ägarna trodde att det inte behövdes något bygglov.

– Man lämnade ju in handlingar om bygglov, men bedömde sen att det inte behövdes något i det här fallet. Utan förmenade att det finns på andra orter bl a i Stockholm de ytor som det råder olika åsikter om här, säger Ingmar Grönvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotel du Nord

Mer i ämnet