Hotellhärvan i Linköping fortsätter – förundersökning nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika Hotel du Nord i Linköping såldes 2013 och gjordes om till bostadsrätter. En sådan förändring kräver bygglov men det fanns inget. När detta uppdagades krävde kommunen att ingen får bo i hotellbyggnaden permanent. De som både köpt och sålt lägenheter kände sig grundlurade och polisanmälde de som bildat föreningen.
Nu har åklagaren lagt ner förundersökningen.

Fakturor på miljonbelopp för renovering av en tvättstuga som inte blev gjord är bara en del av det som Ekobrottsmyndigheten tittat på men valt att lägga ner förundersökningen om.

– Alla medlemmar i bostadsrättsföreningen tycker självklart det är synd att utredningen lagts ner, säger Michael Malmgren, bostadsrättföreningens nuvarande ordförande .

Köpare känner sig grundlurade

SVT har tidigare i en lång rad reportage berättat om Hotell du Nord som ombildades till bostadsrätter utan att det fanns bygglov.

Köpare som lagt miljonbelopp på lägenheterna fick nu enligt reglerna inte bo där permanent och känner sig grundlurade av dem som köpte hotellet och bildade den första bostadsrättsföreningen.

Nuvarande ordföranden i föreningen är själv drabbad.

– Privatpersoner får inte äga lägenheterna. Företag kan ju äga en övernattningslägenhet eller ett tillfälligt boende i någon form. Då klassas det som tillfälligt boende eller hotell, säger Michael  Malmgren.

Hör bostadsrättföreningens ordförande berätta i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotel du Nord i Linköping

Mer i ämnet