”Jag blev chockad”, säger Gunnar Gustafsson som var ordförande i bygg- och miljönämnden i Linköpings kommun när felaktigheterna kring Hotel du Nord uppdagades. Foto: SVT

”Jag blev chockad när jag fick höra det här”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har aldrig gett något bygglov. Det har aldrig varit bostäder det här, säger Gunnar Gustafsson (MP), vice ordförande i bygg- och miljönämnden i Linköpings kommun. Ändå såldes lägenheterna som bostäder.

SVT Nyheter Öst var igår först med att avslöja att Hotel du Nord omvandlades till bostäder – och att lägenheterna såldes – trots att det inte fanns något bygglov.

– Det är ju förskräckligt. Jag blev chockad när jag fick höra talas om det här, säger Gunnar Gustafsson (MP), vice ordförande i bygg- och miljönämnden i Linköpings kommun.

Han var ordförande i bygg- och miljönämnden när det hela uppdagades.

– När jag fick reda på det var alla affärer redan gjorda. Då var lägenheterna sålda som bostäder fast det inte var bostäder, säger Gunnar Gustafsson.

Vad gjorde ni då?

– Då var tjänstemännen på kontoret i kontakt med föreningen. Först svarade de inte. Men när en ny styrelse tog över i bostadsrättsföreningen så hade vi en dialog och sade att inga vidare affärer skulle ske.

Gunnar Gustafsson anser att både den förra styrelsen för bostadsrättsföreningen och mäklarna har ett stort ansvar för att bostäderna kunde säljas trots att de inte var godkända som bostäder.

– Jag hoppas att alla får ta sitt ansvar, och att de drabbade kompenseras, säger han.

Men vilket ansvar hade ni som politiker när det här började? Hade ni ingen aning om det?

– Nej jag hade ingen aning om det.

Trots att lägenheterna annonserades ut?

– Nej jag läser ju inte bostadsannonser i tidningen varje dag.

För att föreningen ska uppfylla kraven och få ett bygglov i efterhand krävs stora åtgärder och ombyggnationer. Bostadsrättsföreningen har kommit fram till att det blir för dyrt att bygga om rummen till den standard som krävs för att de ska betraktas som lägenheter för permenentboende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotel du Nord i Linköping

Mer i ämnet