Boris Topic köpte och sålde en bostadsrätt i tron att det var en godkänd bostad. Nu krävs han på miljonbelopp – och har bara två veckor på sig att betala. Foto: SVT

Han sålde lägenheten för två år sedan – nu krävs han på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Boris Topic sålde sin lägenhet i den gamla hotellfastigheten redan 2017. Han trodde att han sålde en lägenhet som var godkänd som bostad. Nu krävs han på miljonbelopp – och han har bara två veckor på sig att betala.
– Situationen känns inte verklig. Jag har ju ingen skuld i detta.

Han ägde en av lägenheterna i det anrika före detta hotellet Hotel du Nord i Linköping. Lägenheterna har bytt ägare flera gånger och säljare och köpare har trott att det man sålde och köpte var bostäder.

Köpte ny lägenhet

I augusti 2017 anlitade Boris Topic en mäklare.

– Mäkaren hittade några köpare. Och vi kom fram till en summa som vi var överens om. Och efter det köpte vi en ny lägenhet, säger han.

Men nu i efterhand står det klart att det saknades bygglov när hotellet omvandlades till bostäder. Därför får privatpersoner inte bo permanent i lägenheterna  – och inte heller äga dem.

”Det blev en chock”

– Efter ett halvår fick jag ett brev från köparna om att kommunen hade gjort ett tillslag och konstaterat att det inte fanns bygglov för bostadsrättsföreningen. Det blev en chock, säger Boris Topic.

Upptäckten att det saknades bygglov har lett till att det nu har uppstått en tvist mellan köpare och säljare i flera led.

Krävs på 1,2 miljoner kr

Han sålde sin lägenhet för två år sedan, i tron att han sålde en lägenhet som var godkänd som bostad. Ändå fick han nyligen ett brev med hot om stämning om han inte betalar 1,2 miljoner kronor. Han har bara två veckor på sig att betala.

– Nu säger de att jag i min tur måste stämma dem som jag köpte lägenheten av. Och de ska i sin tur stämma dem som de köpte lägenheten av. Det är en situation som inte känns verklig. Jag har ju ingen skuld i detta, säger Boris Topic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotel du Nord i Linköping

Mer i ämnet