Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Experter: Missvisande om snabba tåg

Uppdaterad
Publicerad

Debattvågorna om nya järnvägar för snabbare tåg i Sverige fortsätter att gå höga. Tre KTH-professorer hävdar nu att skeptikerna missförstår både kostnader, säkerhet och projektets regionalpolitiska aspekter.

I ett inlägg på SvD:s debattsida vänder sig Sebastian Stichel, Evert Andersson och Mats Berg bland annat mot bilden av de planerade höghastighetsbanorna som storstadsprojekt.
”Tre fjärdedelar av resorna beräknas ske till och/eller från någon av de 14 mellanstationerna”, skriver de, och nämner exempel som att restiden Jönköping–Lund väntas gå ned från 2,5 timmar till en timme.

Invänder mot olönsamhet

Trion, som är professorer i bland annat järnvägsteknik, invänder också mot argument om att de nya banorna skulle vara olönsamma. ”Inom KTH har vi ingående undersökt detta”, skriver de, och förklarar bland annat att resandeprognoserna underskattar hur många resenärer som tågen kommer att ta från bil och flyg.

Säkerhetsaspekten

”Vidare är det 20–30 gånger säkrare att åka tåg än att åka bil”, skriver de, och påpekar att den svenska vägtrafiken fortfarande skördar hundratals liv om året.

Regeringens planer på de snabba linjerna mellan städer i södra Sverige har på senare tid mötts av motvind. Flera av de borgerliga partierna, som så sent som 2014 lanserade planerna under epitetet ”Sverigebygget”, avvisar projektet som för dyrt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet