Foto: SVT

Exploatering av jordbruksmark ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan kommun i landet bygger så mycket på jordbruksmarker som Linköping.

Under torsdagen träffades Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och lokala politiker i Linköping för att diskutera exploateringen av jordbruksmark.

– Vi har ett svårt läge då vi inte har så många platser att ta vägen. Då är det hela tiden det här komplexa avvägandet man måste göra. Jag tycker vi har tagit för mycket jordbruksmark i anspråk. Det är inte hållbart, säger Rebecka Hovenberg (MP), kommunalråd i Linköping.

Linköping är den kommun i landet som exploaterat mest jordbruksmark mellan 2011 och 2015 för att till exempel bygga bostäder.

– Jag är femte generationen på den här fastigheten. Det gör ont i hjärteroten när man vill göra något så radikalt som att lägga asfalt över den, säger Anders Isaksson, nötköttsproducent och boende på en åkermark som Trafikverket tillsammans med Linköpings kommun planerar att dra en ny väg. 

– Jag måste säga att en personligt möte med lantbrukaren själv påverkar ens bild och faktiskt ens inställning, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.