Foto: SVT

Exploranation flyttar in på femte våningen

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Norrköpings Visualiseringscenter en del av sina framtidsplaner. Ett nytt interaktivt laboratorium byggs på femte våningen i en av byggnaderna.

Många har besökt Norrköpings Visualiseringscenter för att se utställningar eller kanske för att studera och forska just visualisering. Allt handlar om att presentera krångliga och ibland stora mängder data på ett begripligt sätt.

Vad är exploranation?

Forskare utforskar verkligheten för att få öka vår gemensamma kunskap. Sedan använder forskarna gärna visuella hjälpmedel för att presentera nya rön men visualisering kan också användas vid själva utforskandet. Att utforska heter på engelska explore.

Norrköping

Visualiseringscenters paradgren är att berätta med rörliga, interaktiva bilder om vetenskapliga fakta och upptäckter. Det gäller att förklara, explain på engelska.

Sätter man ihop orden explore och explain kan man bilda ordet exploranation. Det ordet använder Linköpings universitet för att beskriva den korsbefruktning som kan bli av när forskares sätt att presentera kombineras med det pedagogiska sätt att presentera som riktas mot allmänheten.

Tanken är att nya sätt att berätta om krångliga fakta ska locka fler, både unga och gamla, att lära sig mer om vetenskap och forskning.

Ny gästprofessur

För att hitta nya sätt att berätta byggs ett nytt laboratorium på femte våningen hos Norrköpings Visualiseringscenter. Dessutom inrättas en gästprofessur bekostad av en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Ordförande i stiftelsen är Peter Wallenberg Jr och han brinner verkligen för det arbete som utförs på Norrköpings Visualiseringscenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet