Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martin Klevelid

Man släppt på fri fot efter explosionen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anhölls misstänkt för inblandning i den våldsamma explosionen i Linköping i tisdags har släppts på fri fot, uppger Åklagarmyndigheten. Explosionen är enligt SVT:s uppgifter kopplad till konflikten i Foxtrotnätverket.

Polisen larmades till Järdalavägen i stadsdelen Ekholmen i Linköping klockan 06.04 på tisdagsmorgonen. Under förmiddagen anlände det nationella bombskyddet.

– De ska undersöka detonationen och kontrollera så att det inte finns något mer farligt i byggnaden, sade polisens presstalesperson Angelica Forsberg under förmiddagen.

Trapphus helt utblåst

Fastigheten har fått omfattande skador och trapphuset på den aktuella adressen har blivit helt utblåst av explosionen.

– Material från huset ligger utspritt, vi ser ett fönster och plankor som har hamnat här efter explosionen, säger SVT:s reporter Martin Klevelid på platsen.

På adressen bor anhöriga till en kvinna som kopplas till en ledare inom Foxtrotnätverket.

En kvinna i 25-årsåldern fördes till Universitetssjukhuset i ambulans med lindriga skador. Vid lunchtid hade kvinnan fått lämna sjukhuset. Senare under dagen meddelade polisen att ytterligare kvinna hört av sig och berättat att hon fått skador vid explosionen.

Boende evakuerade

Boende i området evakuerades initialt till en närliggande gymnastikhall. 18 lägenheter har evakuerats.

Frivilliga resursgruppen och personal från Socialförvaltningen finns på plats i Sankt Hans kyrka för att ta emot evakuerade.

Boende i området säger att de känner sig väldigt uppgivna över att händelser som denna sker i Linköping.

– Förra året var det en skjutning i Ekholmen men annars så tycker många som SVT har pratat med att det är ett väldigt lugnt och bra område, säger SVT:s reporter Martin Klevelid.

Allmänfarlig ödeläggelse

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot brandfarliga och explosiva varor.

En man i 18-årsåldern greps under tisdagskvällen och anhölls därefter som skäligen misstänkt. På onsdagskvällen meddelade åklagaren att mannen släppts.

– Efter det att mannen har förhörts så har vissa kontrollåtgärder genomförts. Misstankarna mot honom har försvagats och jag har därför beslutat att häva anhållandet säger seniora åklagaren Helene Gestrin.

I januari 2022 sköts en 35-årig man till döds i Ekholmen. Mannen var tidigare ”teamleader” för X-team/Bandidos i Linköping. Mordet är ouppklarat.

Stadsdelen Ekholmen ligger i södra Linköping. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.