Kriminaltekniker undersöker platsen efter att en sprängladdning detonerat i ett flerfamiljshus i Norrköping. Foto: SVT Lovisa GelinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Explosionen hanteras inom Rimfrost

Uppdaterad
Publicerad

Efter morgonens explosion i Norrköping har de boende evakuerats och vissa avspärrningar är kvar tills vidare. Ingen har behövt föras till sjukhus. Händelsen hanteras nu inom ramen för särskild händelse Rimfrost i region Öst, uppger polisen.

– Det som hänt är mycket allvarligt, men lyckligtvis har ingen blivit allvarligt skadad fysiskt. Vi vet inte vad som ligger bakom, men denna typ av sprängningar handlar ofta om maktutövning i kriminella konflikter, säger Johan Levin, biträdande kommenderingschef för Rimfrost i region Öst, i ett pressmeddelande.

– Vi kunde evakuera de boende snabbt och därefter har vi säkrat platsen och påbörjat utredningsåtgärder, säger han.

Den tekniska undersökningen pågår under större delen av onsdagen. Foto: SVT/ Lovisa Gelin

Rimfrost – Nationell särskild händelse mot våld med skjutvapen och explosivämnen

Visa

Sverige är i grund och botten ett tryggt land, men utvecklingen av våld i kriminella konflikter är farlig. Polisen arbetar varje dag för att bekämpa brottsligheten i samhället och för att bryta utvecklingen med skjutvapen och våld i bland kriminella.

Polisen arbetar varje dag för att bekämpa brottsligheten i samhället och för att bryta utvecklingen med skjutvapen och våld i kriminella konflikter har chefen för Noa beslutat om nationell särskild händelse.

Polisen arbetar brett inom hela myndigheten med att förebygga och bekämpa våld. I syfte att koncentrera arbetet fattade Mats Löfving ,Noa, den 10 november beslut om en nationell särskild händelse, Rimfrost, mot den brottslighet där angrepp med vapen och explosiver är verktyg i kriminella konflikter.

Målet för den särskilda händelsen, som löper tillsvidare, är att:

  • Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.
  • Reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.
  • Öka beslagen av vapen och sprängämnen.
  • Öka tryggheten hos allmänheten.

Polisens arbete handlar om att bryta en trend som byggts upp och som pågått under en lång tid. Polisen kan inte på egen hand lösa det komplexa problemet med brottslighet i form av skjutningar och sprängningar. Men inom ramen för uppdraget gör polisen allt som är möjligt för att bryta den negativa trenden och för att öka människors trygghet och säkerhet.

Det är ett arbete som kommer att ta lång tid.

Att polisen arbetar i en särskild händelse möjliggör förstärkningar till de delar av landet där det har inträffat många våldsbrott. Det kan göras genom nationella resurser från nationella operativa avdelningen eller genom omfördelningar mellan polisregionerna av till exempel utredare, analytiker eller ingripandepoliser som arbetar i yttre tjänst.

Uppdraget är att skapa en nationell lägesbild och utifrån den leda polisoperationen genom att prioritera, koordiner och samordna arbetet.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bombdåd i Norrköping 2020

Mer i ämnet