Spräningen kan ha använts för att hota, skrämma eller hämnas, menar Joakim Palmkvist, journalist och fd Veckans brott-redaktör. Foto: Niklas Luks/TT

Gängkrig troligen bakom morgonens bombdåd

Uppdaterad
Publicerad

Morgonens bombdåd i en trappuppgång i stadsdelen Hageby i Norrköping är troligen en del i ett pågående gängkrig mellan No Surrender MC och Bandidos-sfären. En av de två män som sköts ihjäl i en skottlossning utanför en nattklubb i stan den 5 december förra året har en stark koppling till en av dem som bor på den nu drabbade adressen.

Den 39-årige Linköpingsbo som då sköts tillhörde det kriminella mc-gänget No Surrender och dömdes 2018 till två års fängelse efter ett utpressningsförsök i Norrköping. Efter dödsskjutningen konstaterade chefsåklagare Torsten Angervåg också att mannen ”sedan flera år haft en framträdande roll i kriminella kretsar i Norrköping”.

En 37-årig man som är skriven i en lägenhet i den trappuppgång på Formaregatan där bomben nu exploderade dömdes i samma mål till ett år och sex månader i fängelse av Norrköpings tingsrätt. Domen skärptes sedan av hovrätten till två års fängelse.

Norrköping

Han har i medier beskrivits som en ledargestalt i det gäng som 39-åringen tillhörde.

– Jag skulle väl inte kalla mannen en ledargestalt, men definitivt kopplad till den här världen och grupperingen. Därför är det högst troligt att laddningen var avsedd för den här mannen, säger Joakim Palmkvist, journalist och fd Veckans brott-redaktör.

Under sin tid som intagen på Skänningeanstalten fick 37-åringen bland annat en varning efter att ha utsatt en medintagen för våld och hot.

”Används inte på skoj av de kriminella”

Med stor sannolikhet kan dubbelmordet och det här bombdådet i Norrköping alltså kopplas till förra sommarens stora explosion på Ådalagatan i Linköping och sprängningen av en strippklubb i Örebro.

– Och då är det helt klart en fortsättning på den pågående gänguppgörelsen. Sprängmedel används inte på skoj av de kriminella. Enligt erfarenheterna, främst från förra årets över 250 bombdåd i landet, är laddningarna verktyg – för att hota, skrämma, straffa. Och självklart för att hämnas, säger Joakim Palmkvist och fortsätter:

– Samtidigt är det en otroligt farlig utveckling, eftersom tredje man – oskyldiga grannar och andra privatpersoner – hamnar i livsfara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet