Emil och Albin från Ljungsbroskolan byter plats med Amenah och Alamin från Skäggetorpsskolan. Foto: Jenny Widell

Experimentet: De byter skola med varandra

Uppdaterad
Publicerad

Linköping är en av de mest segregerade kommunerna i landet. SVT Nyheter Öst lät fyra elever från de mest uppdelade skolorna byta plats för en dag.

Siffror från Skolverket visar att skolor i Sverige blivit allt mer segregerade. Enligt tidningen Dagens Samhälle som sammanställt siffrorna ligger Linköping fyra på listan över mest segregerade kommuner, när det gäller skolan.

Men hur olika är skolorna egentligen och hur är det att gå där? För att ta reda på det tar SVT Nyheter Öst hjälp av fyra  åttondeklassare på två av Linköpings mest segregerade skolor. Under en dag får eleverna testa varandras skolor.

SKOLEXPERIMENTET

”Ett jättesvenskt samhälle”

Emil Bengtsson och Albin Alfredsson går på Ljungsbroskolan som ligger i ett gammal brukssamhälle kantat av villor och bondgårdar. Där har 12 procent av eleverna utländskt ursprung.

– Det blir en rädsla för det som är annorlunda, det här är ett jättesvenskt samhälle, säger Charlotta Stjärne, rektor på Ljungsbroskolan.

Emil Bengtsson och Albin Alfredsson lämnar Ljungsbroskolan för en dag. Foto: Jenny Widell

– Man borde sprida ut det mer egentligen så det blir mer blandat. Vi kan ju lära oss mycket av varandra, säger Emil.

98 procent har svenska som andraspråk

Amenah Alyousef och Alamin Abdullah går på Skäggetorpsskolan som ligger i en stadsdel som polisen klassar som ett av Sveriges 15 särskilt utsatta områden. 98 procent har svenska som andraspråk. På skolan pratas 30-35 olika språk.

– Jag vill att svenska ungdomar ska få möta mina elever och de vill ju inget hellre än att få träffa svenska ungdomar, säger Kajsa Andersson Lundblad, rektor på Skäggetorpsskolan.

Amenah från Syrien har bott i Sverige i ett och ett halvt år och har bara en svensk kompis. Men hon vill ha fler.

– Ja, vi behöver lite fler svenska elever, språket blir bättre när man pratar svenska med andra, säger hon.

Rykten om gängbråk

Ljungsbroskolan och Skäggetorpsskolan ligger cirka en mil från varandra. Och eleverna vet egentligen inte så mycket om den andra skolan.

– Jag har hört att den är som vår skola bara inte lika mångkulturell, säger Alamin.

– Det man hör om Skäggetorp är inte så bra. Det är rykten om våld och gängbråk men egentligen vet vi inte, säger Emil och Albin.

Under en dag ska de nu byta miljö med varandra. Hur det går följer du hos SVT Nyheter Öst denna vecka.

TV: Följ med eleverna in till deras skolor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLEXPERIMENTET

Mer i ämnet