Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansmarknadsminister Max Elger (S) fick tillsammans med Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson en rundtur vid Gotlands regemente där fler byggnader ska uppföras de kommande åren. Foto: SVT

Regeringen satsar miljardbelopp på Gotlands regemente

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade regeringen att 1,6 miljarder satsas på att ytterligare bygga ut Gotlands regemente.

Satsningen handlar om att försvara Sverige och svenska värderingar, säger finansmarknadsministern.

– Rysslands invasion av Ukraina är en attack mot varje lands rätt att själv bestämma över sin framtid. Vi ska med kraft försvara Sverige och svenska värderingar. Det gör vi genom att stärka Sverige och svensk försvarsförmåga, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Gotland

De senaste åren har regeringen arbetat med att höja den militära förmågan och det handlar bland annat om regementet på Gotland.

– Vi behöver nu göra detta i snabbare takt, sade finansmarknadsministern under presskonferensen på fredagen.

Investeringar för byggnation

Pengarna kommer användas till fastigheter och anläggningssystem.

– Satsningen innebär att fler det blir bättre förutsättningar för att bedriva utbildningen av värnpliktiga, säger Max Elger (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Max Elger (S) finansmarknadsminister och Magnus Frykvall, regementschef på Gotlands regemente berätta om satsningen. Foto: Patrik Widegren/SVT

Investeringen på Gotland

Investeringen innefattar bland annat byggnation av ett servicecenter för att omhänderta soldaternas personliga utrustning, en kasern för förläggning av de värnpliktiga och en sjukvårdsmottagning för soldaterna.

Det ska även byggas en matsal med 200 sittplatser, en grovspolanläggning för stridsvagnar och en vårdhall för olika typer av fordon. Byggnationerna ska vara färdiga under 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet