Extra sköterskor till asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Nu söker Region Östergötland sjuksköterskor som kan jobba extra för att genomföra hälsoundersökningar av asylsökande.

Det finns just nu en väntelista på omkring 1500 asylsökande och planen är att ha mottagningar på kvällar och helger i främst Linköping, Norrköping och Motala.

Sköterskor och administratörer

Fortfarande saknas tillräckligt med sjuksköterskor som kan utföra arbetet, skriver Region Östergötland, som därför söker både sjuksköterskor och administratörer till hälsoundersökningar av asylsökande i en extra satsning.

– Vi har just nu en väntelista på 1500 personer till hälsoundersökningar, säger Andreas Westöö, verksamhetschef på Flyktingmedicinskt centrum.

Extra satsning fram till årsskiftet

Planen är att ha mottagningar på kvällar och helger i främst Norrköping, Linköping och Motala. Och fler orter kan komma ifråga, skriver Region Östergötland.

Hoppas på fler

– Vi har fått in ett antal sköterskor som vill ta extraarbetet. Nu hoppas vi att fler sjuksköterskor som arbetar i Region Östergötland är intresserade, säger Andreas Westöö.

Norrköping; Vårdcentralen Cityhälsan söder

Linköping; Vårdcentralen Skäggetorp

Motala; Vårdcentralen Marieberg

Den asylsökande kallas två veckor innan till ett besök hos sjuksköterska. Sjuksköterskan bedömer om det finns behov av läkarbesök eller kuratorskontakt. Planen är att ha mottagningar på kvällar och helger främst iTiden som avsätts till besöket är 45 minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer