Se klippet för SVT:s meteorolog Nils Holmqvists specialprognos för de närmaste dagarna. Foto: SVT

SMHI varnar: Extremt stor risk för spridning av skogsbrand i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

De torra markerna innebär en stor risk för antändning i skogen. Ny SMHI-varning för hela Östergötland.

Från söndag är risken extremt stor för spridning av en skogsbrand i sydöstra Sverige. Särskilt i Kalmar, Kronobergs, Skåne och Blekinge län, men också i delar av Östergötland och på Gotland.

Enligt SMHI:s prognos dämpas risken något natten mot måndag av det väntade regnet, men tilltar återigen under måndagsdygnet för att fortsatt vara extremt stor så långt prognosen räcker, vilket är fram till torsdag. Så SMHI manar till stor försiktighet med eld utomhus.

I klippet ger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist en specialprognos för de närmaste dagarna.

Människor bakom varannan skogsbrand

Statistik sammanställd av MSB

  • Hälften av alla skogsbränder förra året orsakades av människor, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
  • Det innebär över 1 300 bränder.
  • Under 2020 larmades landets räddningstjänster ut till omkring 2 600 skogsbränder, visar en sammanställning som MSB gjort av räddningstjänsternas insatser.
  • ”Det kan exempelvis vara att man inte har släckt en brand ordentligt efter sig eller att man eldat på en plats nära torr vegetation”, skriver Stefan Anderson vid MSB i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.