Få hyresrätter byggs i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Dålig konkurrens och högre skatter på hyresbostäder är orsaken till att det byggs få hyresrätter. Det sa en politiker och en byggherre i dag, samtidigt som spaden sattes i jorden för några av de första nya hyresrätterna i Norrköping på ett år.

130 nya lägenheter ska det bli i Norrköping, men bara 21 av dem är hyresrätter.

Varför byggs det så lite, och framför allt hyresrätter?

– Jag tror att felet är att beskattningen är för hög på hyresrätter, säger Michael Cocozza, VD BoTrygg.

– Vi har en ganska dålig konkurrens på marknaden. Och bolagen gör väldigt stora vinster i sin hantering och har ett intresse av att inte ha för stor produktion. Man har intresse av att det finns en brist, säger Bengt Cete (MP), kommunalråd Norrköping.

Med en inflyttning av runt tusen personer om året och en väntetid till hyreslägenhet på två år är det avgörande för Norrköping att bostadsbyggandet kommer igång.

Ge möjlighet att bygga

Och Michael Cocozza håller med om att både Norrköping och andra kommuner kan göra mer för att öka konkurrensen.

– Man får se till att företag som är effektiva när det gäller byggkonsten eller när det gäller låga hyror får möjlighet att bygga, säger han.

För att få kalkylen att gå ihop i det här bygget redan från början bygger Cocozzas företag mest bostadsrätter att sälja, och ett gruppboende som kommunen ska hyra. Då har han råd med rimliga hyror, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer