Få kvinnor i Räddningstjänsten. Foto: RTÖG / Privat

Få kvinnor i kommunal räddningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

I Ödeshög och Kinda kommun finns ingen kvinnlig brandpersonal. Det visar en sammanställning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort.

Statistiken för Östergötland och Gotland visar att målet att ha en jämn könsfördelning inom den kommunala räddningstjänsten är långt ifrån uppnådd.

– Det går åt rätt håll, men skulle vi fortsätta i samma takt som nu skulle det ta 125 år, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald MSB, till nyhetsbyrån Siren.

RTÖG satsar på att rekrytera kvinnor

Senast som Räddningstjänsten i Östra Götaland, RTÖG, sökte brandpersonal var första gången i historien som fler kvinnor än män som ansökte till att bli deltidsbrandmän.

– Det är tack vare tjejkvällarna som vi har haft. Vi vet rent historiskt att om vi skriver att nu söker vi fler brandmän så blir det väldigt lätt att man tänker att då måste man vara man – det passar inte mig, men det gör det, säger Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg RTÖG.

RTÖG har sökt kvinnor i olika kampanjer på sociala medier. Genom att vara tydlig i kommunikationen tror RTÖG att intresset från kvinnor kan öka. Under 2018 rekryterades nio kvinnor till heltid och deltidstjänster till RTÖG.

– Det går ju bättre hela tiden, men det går väldigt, väldigt långsamt. Vi är vid skolorna och under det senaste året har vi börjat ha särskilda träffar där vi bjuder in bara kvinnor för att testa på yrket och det har vi sett har varit väldigt framgångsrikt.

Antal kvinnor som arbetar heltid inom brandkåren (statistik från 2017)

Östergötland

• Finspång: 26 män, 3 kvinnor

• Östra Götaland (Norrköping, Linköping, Söderköping, Åtvidaberg, Valdemarsvik) : 144 män, 8 kvinnor

• Mjölby: 31 män, 1 kvinna

• Motala/ Vadstena: 35 män, 2 kvinnor

• Boxholm: hör till Mjölby

• Kinda: 3 män, 0 kvinnor

• Ydre: utan brandstation

• Ödeshög: 2 män, 0 kvinnor

Gotland

46 män, 2 kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.